anda ke~ :D

just click :)

beSTIes

beSTIes
♥friends till end♥

kecoh kecoh :DD


leave your steps ^-^

Wednesday, December 5, 2012

sanah helwah aQ :)


salam'alaik peeps :)
 this picture was captured by me during sirah rasul class.
hohoo.
so mengantuk i am
but, sempat lagi dok conteng2 tangan niii :D
eheeee~


err, dear you.
i'm sorry.
actly, i dont know bout.. 
or the exact mean is
 i dont understand bout our rlationship.
is it still tied?
or not?
hehehe :)
but, i think never mind,
its happy to have this kind of rlationship rite?
different from others......maybe...=.=
haha.
dont you think?
we dont contact each other.
we dont call
sms
and even say ' i LOVE u ' 
and ' u LOVE me '
just 'like'-ing each other posts in FB.
huuuuu~
is that so sad for you?

i'm sorry for you.
for having me in your life.
which we can't have the rlationship as you see ur friend did.
i'm not that kind of person.

yaa, mybe sometime i want to sms and call with you often.
but, at the same time,
i felt guilty towards Allah
and especially my parents.
T^T

i hope u understand.
huhuuu~
if u're fated to me.
in shaa' Allah
i'll never run away from you.
hahaha.
where should i run
if the fate was written??
huhh?

so, what matter happen.
put your trust to Allah.

i hope that,
Allah panjangkan umur
murahkan rzeki
dberkati dunia dan akhirat
dpermudahkan urusan.
dberikan kesihatan :')
dan
semoga yang diimpikan itu dmakbulkan :)
kalau bukan di sini, di akhirat kelak.
ameen~

thats all from me to you :)

i hope you didn't read this ^^
heee~
 


Thursday, November 15, 2012

Do you care? :/

salam'alaik ya readers~
kalau tak jawab dosa, kalau jawab sayang.

hehhhh =.=
ape kes den nihhh? :O

bhahhahaa. ignore that!
back to serious!



lately, memang bnyak post or stories bout GAZA right?
like seriously memang sedih gilaaaaa bila tengok gambar mereka mereka yg tak berdosa dibunuh mcam tu je.
what the???
then, bila mereka mereka yg tak bersalah ni mempertahankan hak mereka,
mereka digelar pemberontak
and again
PEMBERONTAK.
well, hello~
its their country,
not yours, dear ISRAEL!



bila tengok gambar-gambar ni.
sedih tak terkata.
terbayang adik sendiri.
ya Allah, sedihnya.
insan suci ni memang sudah ditakdirkan Jannah untuknya :'(
adakah aku bertuah sepertinya :'(
aku pun taktahu.

aku jadi lagi tersentuh bila aku baca artikel niii ------> HERE

dapat tak bayangkan macam mana anak kecil yang baru usia setahun jagung,
tengok makayah mati depan mata sendiri.

Allahurabbi.
memang tersentuh sangat sangat.

okay, mybe ada yg mempersoalkan apa yang kita patut buat right utk tolong mereka mereka ni kan?
here's my suggestion :-

  • stop buying anything related to Israel ; McD, Maybelline, Olay, L'oreal, etc [ you can search in the internet]
  • started to care bout what happen to them
  • started to pray for them in every prayer by reciting qunut Nazilah
  • build in yourself the spirit of JIHAD!
  • lend some of your money as long as you can to help them

errr, mybe aku pun belum buat apa yg aku suggest.
but, inshaAllah i'll try sikit sikit.
buat yang termampu.
tp, aku tak guna kay produk produk camni :/

this is qunut nazilah.
cuba hafal and selitkan dalam doa kalian :')



ohhh, btw.
kalau ada yang mempersoalkan korang
'eleh, baru sekarang nak kecoh kecoh. dari dulu lagi kott dorang kena serang.'
well, hellooo~
'Sekurang-kurangnya aku ada kesedaran nak tolong daripada takde langsung!'

itu jelah yang aku boleh kongsi.
sorry for the lack of information :/
share mana yang mampu saje.
huhuuuu~

may Allah bless.
innallahama'ana :)

ma'assalamah ^-^
.wassalamualaikum.

#bz reading ETNIK =.=
sempat lg nak mengePOST ;O

Tuesday, November 13, 2012

story Arabic assignment #1 =,=

salam'alaik peeps! :b


i'm so tireeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeed today! ;O
my friends and I went to Melaka to complete an Arabic assignment, 
which needs us to act and talk and speech and fight and pretend and bla bla bla bla blaaa~
err, its actly an assignment that we need to promote a place for tourist or foreigner to come at the place we choose. 
such a documentary,,,, i guess~


arghhh, at first.
i'm not agree for choosing this place.
bcause my RIBENA gang and I preferred to go to Sawah Padi nearby my house.
[not so nearby, but bolehlaaa~]
we're looking for nature, green, peace and village environment 
since nowadays there're so many many manyyyyyyyyy buiding all around the world.
just a few places that have this kind of places.


since we planned to go to the Sawah Padi,
i offered my group members to stay in my house for 2 days.
so, we can go to see the Taman Kelip-Kelip. 
me myself also dont have any chance to go there =.=
then, we can go to Bukit Melawati and having Ikan Bakar 
coz this place is near to the sea ;)
plus, i have my parents who are PRO in arabic.
so, i thought we can discuss together with them since we are doing Arabic work!


hmm, but unfortunately..
there're few of my group members not really agreed to stay in my house.
they said that the boys and girls are in the same house.
and they were so worried bout the 'Ikhtilat' that will happen in MY HOUSE!
well, helloooo~
did you know that my parents are religious person??
you think we can easy doing MAKSIAT in my own house?
erghh, please.
i will NOT let it happen.

then, discuss by discuss
talk by talk
call by call
fight by fight
ask by ask
plan by plan
payment by payment
day by day

we decided to choose Melaka ;O
uwaaaaaaa :O
so bored!

that's not mean that place #$%^&%$ bored,
but
i think every time my old school wants to go for a visit,
they usually choose Melaka.

erghhhh =.=
#psst, but actly there're many more place that i haven't go yet :P
heheee~

okay, then.
that's all for now.
later, i will proceed my story ^^
so tired mehhhh :O

to TESL's students', English tcher/-to-be, related to english person,
eheeeee
sorry for the very very very bad grammar.

practise makes perfect right? ^-^
bye.
wassalam ;)





Saturday, November 10, 2012

bilamana hati dupdap dupdap :O

salam'alaik ;)


ehehhhhh?
ape mimpi den niii ;O
ni mesti kes citecite pasal future life malam tadi ngan geng RIBENA aku ni 
hahahahadoyyyyy :D



inshaAllah,
kalau kita yakin dengan janji Allah,
InshaAllah Allah akan bagi kita yang terbaik.

kadang kadang aku terfikir gak.
ada ke orang nak kawen ngan aku.
bhahahahaaaa =.=
selalu kena tembak ngan kawan aku bila aku cakap ayat tu.

cuma aku harap aku boleh update akhlak aku day by day.
its hard to change.
but, give yourself a chance to be a better person.

walau saya tak kenal siapa awak, dear zauj.
tp, inshaAllah once awak lafaz akad itu,
saya akan be the best for you!



kalau kita tak jumpa kat sini,
kita jumpa kat Jannah ye awak :')

ecewahhhhh
jiwang gilossssss :O
memang takleh jiwang jiwang cenggini.
geli.
ehehhhh =.=
malu laaa =.='
K,bye
wassalam :P

be quiet :X


New Life ♥

salam 'alaik dear bloggiee~

nak crita ape ekk. hmm, lama dah I tinggal you kan bloggie T.T
sorry laaa, lately ni mmg busy.
tapi, busy busy pon, I tetap ada masa nak on9 you~
wahahahaa :D


alhamdulillah, dah satu bulan lebih dok kat USIM terchenta nih.
so far, okay tak okay jugak laaa.
and, yang paling best,
jumpa kawan yang sekepala ngan aku :)) <--- senyum leleborrrr~
before class arab ;)  snap sebentarrr! ^^
from left; Aina, Anisah, Fara, Huda ^^

memang pergi memane, aku berkepit ngan minah minah niii je laaa~
keje TITAS satu group,
keje Arab satu group,
keje Etnik satu group,
keje English satu group,
senang kate memang semua keje yang melibatkan group, memang ngan dorang je lah aku berkepit ^^


ni first intake ^^ heeee~
ni laaa geng geng baru aku kat sini.
muka skema bak ang semua semua nihhh =.=
tapi tak semua niiii~
ada yang klua, pastu ganti orang baru =.=
hmm, yg paling unSANGKArable nye, klas aku ada 19 oghang je.
bdak laeng kelas nak 20++ kauu~ sesak gilorr.


aku yang 19 oghang ni je pong dok berebut rebut tempat duduk dalam kelasss,
kalau 20 lebih dlam kelas tu aku taktaw nak kata paa aihhh ;O
yelahh mana taknya, aku kira senior laa jugak kan dlam kelas tu.
hahahahahaa ;D
pahtu, bebudak yg agak baru join kelas aku tu dok pi amek tempat yg aku biasa duduk.
agak bengang laa jugak kannnnn :/
kang kalau aku kata kat dia " weh, ni tempat kitorang laahhhhh! "
kang dia balas kat aku "deyy, ni U okeyy, bukan sekolah" 
adushhhhh =.=
kena sebijik kat aku kang. tu yg aku malaihhhh tu.
bengang bengan pong dok je laa kat tempat lain.
tapi, konfem aku akan buat bising. sbb tu jelah cara aku nak lepas geram :O
hahahahahaha :D
lantak laaa nak kata aku childish ke ape :PP
comel hape! bhahahahaha :D


and and and,
mostly dorang smua bebudak STAM. 
you know STAM? hehh. Sijil Tinggi Agama Malaysia.
bebudak Arab kotttttt~
aku nih, arab dah tertinggal setahun dah sebab kat matrik kan~
tapi, takpe.
inshaAllah, aku akan try catch-up SEcatch-up nyaaa~
heeeee~

okay, aku tau agak LAME aku punya post kali niiii.
sebab memang dah terlupa psal you, bloggie~
sorry ek. heheeeee.
inshaAllah I update laa sikit sikit ehhh :D
takmau majuk ehhhh ^^

emm,lastly just one to share a quotes :)

okay tata~
jaga Iman
jaga Diri
jaga Hati 

salam'alaikum ^-^

Tuesday, August 7, 2012

still alife :)

salam 'alaik readers :)

 tok tok tok

assalamualaikum dear BLOG :'(
long time no see you dear bloggie.
miss you so much.
so many story I didnt tell you.

happy
sad
tears
lough
stress
grateful
moody
cheers

and many more feeling
i just kept in my little tiny heart

but, how sad am I
I am sooooooooooooooo grateful for Allah still give me 
some fresh air to breathe in
some food to eat
some water to drink
some health to stay with Him
some happiness to cheer up my life
some some and manyyyyy some :')

thank you Allah 

*i know my English was so so so bad*

lately, alhamdulillah i just accept an offer for furthering study in my degree :)

Allah just gave me the best.
and I admit that.
syukran o Allah :")

inshaAllah i'll furthering my studies on this September :)

*Universiti Sains Islam Malaysia*
*Pengajian Sunnah dengan Pengurusan Maklumat*

alhamdulillah :)
hope that I can survive and do my BEST BEST BEST !

ummiabati, 
do pray for your little BIG girl :P
♥ you both :*

tataaa :)
wassalam~

Thursday, June 21, 2012

dugaan bertimpa-timpa ;(



salam'alaik readers.


entry kali ni just nak share feeling saya selama beberapa minggu ni.
minta maaf kalau awak rasa entry saya bosan.
kalau awak taknak baca entry saya, saya tak kisah pun.


sedih.
pagi tadi, awal2 pagi.
ummi dah kejut kate yang aku [*tadi guna saya ek.bedal je laaa :P*] isi borang UIA before ni takde dalam list UPU.


hmm, aku pong pelik laa.
dalam UPU memang takde offer untuk aku as a science students because course kat situ smua untuk bebudak teknikal.
memang tak lah aku nak pilih kan. teknikal tu tak pernah ambil kott skolah dulu. 
apetah lagi kerja kerja nak lukis bagai. erkkk. tangan cam kayu. haha.


aku memang dah tak tau nak buat ape dah.
memang aku jujur aku memang bencikk nak apply borang2 ni.
sebab memang leceh.
kalau tak jadi kena ulang lah. even dah siap apply pun kekadang pelik2 je kluar nye.
elok2 nama aku arab jadi CINA kauu. ape kes?!


hmm, dah la kepala semalam memang pening gilaaa.
entah angin kuskus mane tah datang. ya Allah, bagi laa aku kekuatan.
dapat muntah dua tiga kali memang lega. Alhamdulillah.


lepastu, bangun pagi je ummi dah bagi aku crite yang buat aku shockkk pepagi.
memang saboo je laa.
actually, ade kawan mak ayah aku ni dengan baik hati nya nak tolong aku untuk masuk ke uia.
memandangkan after spm dulu memang takdapat haprak pun results upu.
memang uia tu tempat yang aku idam idam jugak laaa. selepas USIM :')
pastu , [ *aku assume dia pakcik eh sebab aku pun tak sure gender dia ape ><* ]
pakcik ni gi kabo kan berita ni pagi tadi kat mak ayah den.
kate aku punye nama takde dalam UPU blablabla.
sedih tau takkkk.


borang uia ni memang asing ngan upu.
sebab nye aku pergi web portal IIUM tu sendiri untuk apply online.
so, aku assume pihak uia laa yang tolong tengok result aku nii.
memandangkan upu punya kos untuk bebudak teknikal je..
#sorry kalau aku asyik ulang mende same je. feninn lalat dibuatnyaaa @.@ memang entry kali ni aku just nak share feeling aku je. sorry.


so, aku bukak balik portal uia tu.
bukak update application blablabla smua.
lupa username lah paswed lah. grrrr.
alhamdulillah laa sampai jugak ilham Allah bagi.
and borang yang aku penah apply online dulu , ADA.
alhamdulillah sangat sangat.


tapi bila aku nak edit aku punye results spm tak boleh.
ye laa, mase aku isi borang tu dulu aku kat matrik.
aku mane laa ingat result aku yang macam macam adaaa tu.
kalau semua stret A plus memang senang je laa kije aku.
A plusssssss manjang. haha.
tapi tu laa tak boleh edit. harap ade butang edit jekk.
bila orang nak edit, dah save dah pun, tak boleh jugak!!
grrr.
bilangan subjek pong ade 9 je. aku nak tambah lagi 2 subjek pong tak kasi.
ape kesss laaa. memang sabarrr.
huhu.


last2, bila dah print semua, aku buat nota kaki tangan badan semua kat situ ><
haha. buat macam PaMa (papamama) aku punye universiti. haha.
aku tulis pakai pen kat page belakang skali.
senang sikit bilaa aku add on note kat situ.
bukti yang aku taktipu laa aku penah apply dulu kan.


and sekarang ni memang aku berserah semua kat Alllah je.
bismillahi tawakkaltu 'alallaah.
usaha dah. apply dah.
tinggal tunggu rezeki je drpd Allah , sama ada nak bagi atau tidak.

o Allah, You know the best for me :')

Sunday, June 3, 2012

dah nasib ~~

salam'alaik readerssss :<
aku ade good news! oyeahhh.
blog aku akn dpenjarakan buat smentara waktu.
atas sebab sebab yg tertentu.
hanya Allah je yg faham prasaan aku skrg :'/

tapi, inshaAllah aku akn jnguk2 jgak.
cuma, tidak sekerap dulu.
sampailaaa sgala masalah al problem selesai,
aku akn aktif berblog dan ber B~


CR again.
inshaAllah~ klau pnjg umur..

Friday, June 1, 2012

3 Jenis Nafsu

salam'alaik readers :) 
harinii aku nak share ilmu sikit psal nafsu.


ada 3 FAKTOR yang membinasakan manusia:- 
1) ikut HAWA NAFSU 
2) kikir yg mlampaui batas (kedekut)
3) kagum akan diri sendiri


okay, as I stated there Hawa Nafsu antara yg boleh rosakkan kita. nafsu ni musuh utama dalam diri kita as a MUSLIM. bila nafsu dapat mnguasai diri , ini akan sebab kan diri kita lebih cenderung kepada dunia (kesenangan dunia). tapi, bila kita letakkan IMAN lebih tinggi dpd nafsu maka kita akan lebih dekat dgn Allah :) inshaAllah. so, jom kita terjah ape jenis jenis nafsu tu. 




NAFSU AMMARAH
Orang yg sering mempertuhankan hawa nafsunya, egois, cepat marah, sombong. Emosilah yg selalu kawal dan tentukan sgala tindak tanduk dia. Realitinya, sikap ini bukan sahaja akan hancurkan dirinya sendiri tapi orang sekitarnya juga sbb peribadi ini sangat mudah berjangkit. 




NAFSU LAWWAMAH -
Orang yg selalu menang sendiri, suka menyakitkan hati orang laen, tak fikirkan perasaan dan nasib orang sekeliling dia. Senang kata, orang yg bernafsu lawwamah ni : " orang-orang yang suka mengambil kebahagiaan atas penderitaan orang laen. " Mereka ni suka menindas hak asasi manusia. Selalu memikirkan kpentingan peribadi. berhakim sendiri, tertutup rasa sosialnya sekaligus menghilangkan martabatnya di sisi manusia dan sentiasa menjadi penyembah hawa nafsu.




NAFSU MUTMAINNAH -
Ini adalah sebaik baik nafsu iaitu roh iman orang mukmin mengatur nafsu dgn kekuatan iman. Orang yg mempunyai nafsu ini sentiasa berwaspada dan mampu menahan diri dari segala angkara murka dan dosa, boleh membezakan antara halal dan haram, serta baik dan buruk. Segala yang dilakukan membawa hikmah dan menyejukkan kegersangan iman, menyiram keyakinan, mendekatkan diri kepada Allah.




so, kita yang mana satu? inshaAllah kita smua yg ke3 kan? amiin. harap harap kita tergolong dalam nafsu Mutmainnah. dan dijauhkan daripada Nafsu Ammarah and Nafsu Lawwamah.




Nafsu yang tidak dapat diraba dengan tangan dan tidak dapat dilihat dengan mata LEBIH kejam tindakannya dari senjata api.
wallahu'alam.
wassalam'alaik :)


refer: buku Mengatasi Masalah Remaja Muslim.

Sunday, May 27, 2012

as time went by~

salam'alaik .ya Allah, skejap betul masa berlalu. pejam celik pejam celik . dah 1 bulan 2 hari aku habis matrik . dan dah 1 bulan 2 hari tu jgak aku bnyak habiskan masa di rumah . solat , makan , tido , memasak , cuci pinggan , hanta adek gi skola , makan . bla bla bla . 
pi skolah amek sijil es.pi.em .





plus, lawat che'gu2 yg dah bhempas pulas aja aku yg malas ni dulu ><






*the end* gmbar takleh bnyak2 :P 
and,alhamdulillah, spanjang dok umah ni sedikit sebanyak ada info baru yg aku dpat tahu. 
dr isu PALESTIN / SYRIA . ceramah ustazah Fatimah Syarha . soal jawab ustaz Azhar Idrus . cerpen Hilal Asyraf yg agak best ^^ . soal khidupan . *wlaupun tak bnyak* smpailaaa bab kawen . ahiks .

LAGI beberapa detik saat minit jam hari . rsult MATRIK dah nak klua dah! o Allah, please ease my thing .aku hanya insan biasa . mudah melupakanMu ketika senang . mudah mengingatiMu ketika susah . ampunkan aku :(

Sesungguhnya Allah memberi yg terbaek utk setiap hambaNya :')


*dear my result, jgan nakal2 ek >.<*

peace! :)




Saturday, May 26, 2012

Segmen Bloglist: Saya Blogger Newbie

salam 'alaik readers :)
oyeahhh , satu lagi segmen yg saye join
*ekcited bebenooo*

segmen kali ini ialah

jeng jeng jeng

saya blogger newbie!

haha :D

sebenarnya , nak kate newbie tu bole laa
sbb baru dua tahun.
tapi, follower still less than 200 =.='
neva mind :)

so, inche FR ,
dsebabkan follower saye mngikut syarat2 yg sedia ada .
saye dgn ringan hatinya join segmen awak ! :)



nak join?
meh SINI :)

okay itu saja dari saya :)
inshaAllah dari masa ke masa
saya akan update dgn isi yg bermanfaat .
btw,
result dah nak klua bberapa hari je lagi.
doakan supaya saya mendapat kputusan yg cemerlang
seterusnya melayakkan diri ke universiti pilihan hati :)
aamiin~

ok, bye.
ma'asalamah !

Wednesday, May 23, 2012

so sOOn :)

this song i dedicated to all my friends that I missed so much! 


Every time I close my eyes I see you in front of me
I still can hear your voice calling out my name
And I remember all the stories you told me
I miss the time you were around
But I'm so grateful for every moment I spent with you
'Cause I know life won't last forever


You went so soon, so soon
You left so soon, so soon
I have to move on 'cause I know it's been too long
I've got to stop the tears, keep faith and be strong
I'll try to take it all, even though it's so hard
I see you in my dreams but when I wake up you are gone
Gone so soon


Night and day, i still feel you are close to me
And I remember you in every prayer that I make
Every single day may you be shaded by His mercy
But life is not the same, and it will never be the same
But I’m so thankful for every memory I shared with you
‘Cause I know this life is not forever

There were days when I had no strength to go on
I felt so weak and I just couldn’t help asking: “Why?”
But I got through all the pain when I truly accepted
That to God we all belong, and to Him we’ll return, ooh

BY: Maher Zain ♥ :)
enjoy his video here ---> so sOOn :)


ukhuwah fillah abadan abadaaaa~

Monday, May 21, 2012

Pokok ajaib :)

salam'alaik ya Readers :)
for the first and the julung2 kalinya .
this is my first time to join a contest by YUU Hidayu :) 
hehe . so, that is the banner 

lukisan wajiblah :  "Ada pokok ajaib, batang yang disebelah kanan mempunyai tiga pelepah dan empat biji kelapa. Batang yang disebelah kiri pula mempunyai empat pelepah serta dua biji kelapa. Batang yang ditengah tengah pula mempunyai sebanyak 5 pelepah tetapi tidak mempunyai buah kelapa. Antara batang kanan dengan batang kiri terdapat seekor monyet sedang bergayut di atasnya memegang sebiji cawan."

okay , so ini dia hasil bdasarkan imaginasi & kefahaman hohoy 


haha :D ok tak ok tak?
belah tngah- 5 pelepah, takde kelapa.
belah kanan - 3 pelepah, 4 kelapa.
belah kiri - 4 pelepah, 2 kelapa.
nmpak kan pokok ajaib tu :)
tngah2 tu ade sekor ala2 monyet ><
monyet tu bergayut taw.
pegang cawan lagik!
hihi

thats all .
mereka yg saya tag ialah

itu je lah .
harap2 dah menepati skema jwapan ><
hehehe
ilalliqa' ~
ma'assalamah .